Застрахователите стават по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи
Застрахователите стават по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи / DarikNews.bg, архив
Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та
92252
Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та
  • Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та

Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та заради последните промени в Закона за движение по пътищата. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на застрахователите в България Светла Несторова. Тя обясни, че наредбата, с която шофьорите вече нямат задължение да уведомяват КАТ за произшествия без ранени дори при обездвижени коли, ще позволи на мошениците да се вихрят на воля и ще се появи казус кое е измама и кое истина при щетите по автомобилите. Възможно е това да повлияе и на цената на застраховките.

В страната ежегодно стават над 9000 тежки катастрофи, по които екипите на КАТ работят, обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

"Хората за това плащат застраховки и затова имат опцията да попълват двустранни протоколи. Има случаи, когато не е необходимо да чакат посещение от органите на Пътна полиция. Все пак на година стават над 9000 тежки ПТП-та, които задължително се посещават от наши служители. Останалите произшествия, които са с материални щети, са хиляди и едва ли можем да посетим всяко произшествие", каза Рановски.

От КАТ хванали над 30 000 неправоспособни шофьори през 2016 г.

Рановски обясни още, че промените в Закона за движение по пътищата, които разписват новите правила, са направени с цел да се уеднаквят разпоредбите от новия кодекс за застраховането.

По думите му застрахователи масово не са изплащали обезщетение на собственика, в случаи, в които единият автомобил е с лека щета, но според закона тя възпрепятства неговото предвижване.

А според изпълнителния директор на една от застрахователните компании у нас - Евгени Игнатов, промените ще доведат до увеличаване на застрахователните измами.

КАТ дебне за шофьори, които не дават предимство при пресичане на зебра

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова смята, че най-голямата опасност за гражданите е: "Този занижен контрол. На практика мошениците ще могат да действат на воля. Застрахователите ще трябва да станат по-мнителни".

Тя допълни, че цената на застраховките е вследствие от проявлението на риск. По думите й, ако има измами и проявлението на риска се засили, а възможността за контрол отпадне, това ще се отрази на цените на застраховките.

До една година без книжка за организиране и участие в гонки (ВИДЕО)

Свалянето на регистрационните табели на автомобил, чийто собственик е заловен в тежко нарушение на закона - шофира след употреба на алкохол, наркотици или е без шофьорска книжка, според новите правила е следвано от дерегистрация от системата на КАТ за срок между 6 и 12 месеца. Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски обясни каква е процедурата за реакция, ако човек не е съгласен с наложената му санкция:

"Ако този, който сме го хванали след употреба на алкохол, задължително му даваме талон за медицинско изследване. Ако резултатът от него покаже под 0,5 промила, ние ще му върнем табелите и ще му възстановим в системата регистрацията. Другият случай е при всяко взимане на табели се издава заповед за прилагане на принудителна административна мярка, която заповед може да бъде обжалвана пред Административен съд", каза Рановски.

Ако наказанието влезе в сила обаче нарушителят трябва да изчака предвидения в закона срок, след което да си заплати нови табели и нови документи в КАТ. По-леката санкция, която предвиждаше законът и до момента е временно спиране от движение. Тя се налага на собственик на автомобил, който го предостави на лице, употребило алкохол, наркотици или е неправоспособно. Тогава колата се спира от движение за срок от 1 месец.