България - в челото на Европа по жертви на катастрофи
България - в челото на Европа по жертви на катастрофи / Dariknews.bg, Дарик-Шумен

България е на челно място в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи. Това каза пред „Фокус" председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

„За трета поредна година има ръст на загиналите при автомобилни катастрофи. България е на първо място в Европа с 95 загинали на един милион жители. Ние сме на челното място по тази негативна тенденция", заяви председателят на асоциацията на пострадалите в катастрофи. По думите му, за да се намалят произшествията по пътищата трябва да се направи бърза промяна в законодателството свързана с бързо събиране на глоби и неизбежност на санкциите.

Ужасяваща статистика: Катастрофите у нас са взели 680 жертви през 2015 година

„Събиране на глобите от пътни нарушения в специален фонд, парите от които да се използват за закупуване на камери и оборудване на пътна полиция. Камерите са крайно недостатъчни. На 20 000 км републиканска пътна мрежа Пътна полиция разполага само с 200 камери, които са крайно недостатъчни за контрол на скоростта", каза още Тодоров.

Той уточни, че все по-честите сбивания на шофьори по пътищата се дължат на липсата на санкции за това, както и на не добре работещата съдебна система в страната. „Тази агресия не се наказва и хулиганите се чувстват безнаказани. Някои от тях търпят много ниски санкции или въобще няма такива", посочи той.

Ловим нарушители на пътя с камери под прикритие

Владимир Тодоров заяви, че статистически най-много катастрофи стават в големите градове - София, Пловдив и Варна, но това е заради концентрацията на автомобили. „Има възпиращ ефект поставянето на видеорегистратор, защото шофьорите знаят, че те самите могат да бъдат записвани и наказвани", допълни още той.