Мъж без книжка, карал кола без двигател, ще изкара зимата в затвора
Мъж без книжка, карал кола без двигател, ще изкара зимата в затвора / БГНЕС, архив

Мъжът от новопазарското село Марково, който, без да има шофьорска книжка, беше хванат да кара "Москвич" без двигател, без табели, капак и педали, ще прекара зимата на топло в рехабилитираното наскоро затворническо общежитие от закрит тип "Атлант" в Троян. Той ще се прибере напролет, в края на март, каза кметът на родното му село Банчо Митев.

Това потвърдиха го и от прокуратурата в Шумен, пише "24 часа".

Веднага след като Шуменският окръжен съд потвърди окончателно ефективната присъда за 32-годишният Асен Кирилов Асенов, той поел към затвора. Мъжът беше осъден ефективно на три месеца затвор при строг режим на изтърпяване. На две инстанции го признаха за виновен, че на 31 май 2015 г. карал въпросното странно МПС, без да има шофьорска книжка.

Хванали го само месец след като го били осъдили за същото. Каква кола е карал тогава, не е ясно, но тази, за която сега беше осъден, е по скоро купе, а не автомобил.

Подсъдимият я купил няколко часа преди това от едно варненско село за 100 лв. уж за скрап. Почти до родното му село "Москвич"-ът бил теглен с въже на буксир от "Опел Вектра". А "Опел"-ът шофирал неговият приятел Бисер Йорданов, също без книжка.

Когато селският полицай на Марково проследил "Москвич"-а, той вече бил откачен от въжето и по баира надолу се спускал по инерция. Подсъдимият седял на шофьорската седалка и държал волана. Ръчната спирачка частично работела.

"Те са 5-6 крадливи групи. Като ги приберат в затвора и селото мирясва", коментира кметът и се ядосва, че все за малко ги прибират. Банчо Митев е 7-ми мандат кмет. Два пъти по "татово" време и сега е за пети път, само един мандат пропуснал. Според местни хора този "Москвич", пригоден за пикап, не ще да е бил купен за скрап, а за превоз на крадени дърва за огрев. Крадците обикновено правели "керван", закачали трошката, пълна с дърва, за друга кола. Ако случайно ги видели униформените, просто срязвали въжето и зарязвали "моргата" на пътя, а с другата се мъчели да се измъкнат.

Преди три години неговия приятел Бисер Йорданов, които никога не е имал шофьорска книжка, бил хванат на волана на "Лада". Трима мъже се били набутали на тясно на предната седалка, а задната махнали и напълнили там 2,5 кубика крадени дърва, припомня изданието.

В селото живеят над 970 души, 80% са роми и все безработни. Марково е известно и с къщите, който буквално за една нощ изчезват. Някой местни вземат къща под наем, изкарват зимата. Като дойде време да си плащат наема, идва стопанинът - няма къща. Те вече са я съборили и разпродали.