По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта
Няма сила, която да накара невнимателните и опасни шофьори да променят навиците си зад волана. Такова е мнението на Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
 
"Има хора с 300-400 акта, фиша, наказателни постановления. Получават си новото наказателно постановление и продължават да си карат по същия начин. Има хора с по 30 000-40 000 лева наложени глоби. Няма сила, която да ги накара да бъдат по-внимателни", коментира пред NOVA Тодоров готвените промени и засилването на наказанията при нарушения на пътя.
 
Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

Сега едно от предложенията е при три тежки нарушения в рамките на две години, шофьорът да трябва да се явява отново на изпит за книжка.

Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях - употреба на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат различни, според нарушенията. А при повторно такова, ще стават и все по-сурови.
 
Глобите за превишена скорост и алкохол не се предвижда да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки - 3000 лв. Увеличават се обаче глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай санкцията става 150 лева, а при паркирането - 100 лева. Велосипедистите пък вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева. 
 
Само за 10 часа полицаи засякоха над 4500 нарушители с превишена скорост

Според бившия председател на транспортната комисия Настимир Ананиев с предложените промени донякъде ще бъдат засегнати системните нарушители. "Дава се превишена скорост в населено място с над 50 км/ч. А ако е с над 40 км/ч? И го направиш 20 пъти? Освен това 70% от загиналите са извън населените места. Когато се правят законите трябва да се седне, да се види статистиката", коментира Ананиев.
 
"Има разлика за карането с превишена скорост в града и извън населено място. В града е по-опасно", допълни темата и Владимир Тодоров.

Друго предложение, заложено в обсъжданията, е всеки автомобил да има досие, в което да се записва цялата информация за техническото състояние, претърпените катастрофи, километража и направените ремонти. Идея, която подкрепят и от Института по пътна безопасност. Особено, когато става въпрос за стари автомобили.
 
nova.bg