Министърът на околната среда и водите Нено Димов
Министърът на околната среда и водите Нено Димов / БГНЕС, архив
Заради въздуха: Екоминистърът иска нов стандарт за твърдото гориво догодина
95328
Заради въздуха: Екоминистърът иска нов стандарт за твърдото гориво догодина
  • Заради въздуха: Екоминистърът иска нов стандарт за твърдото гориво догодина
От догодина въвеждат нови изисквания за твърдото гориво у нас. Причината е, че битовото отопление е сред основните замърсители на атмосферния въздух. По време на национална конференция за справяне с проблема министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че през следващия отоплителен сезон няма да бъдат допускани до пазара въглища и дърва, които не отговарят на екологичните стандарти. С другия замърсител – автомобилите, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че държавата ще се бори като инвестира в повече електрически превозни средства.
 
Квартали на твърдо гориво замърсяват въздуха в София

Над 500 хиляди души умират всяка година в Европа заради замърсяването на въздуха. Данните изнесе екоминистърът Нено Димов и посочи, че у нас основният бич са фините прахови частици. Той определи отоплението на твърдо гориво като основен замърсител и заяви, че от следващата година ще има специални изисквания за ползването на въглища. "Недопускане до пазара на горива, които не отговарят на този стандарт за съдържание на сяра и пепел в горивата, за влажност на дървата. Този стандарт беше обсъждан на 22-ри на експертно ниво, продължава обсъждането и през следващите години би трябвало да бъде въведен. Моята цел ще бъде в следващия отоплителен сезон да има този стандарт", каза министър Димов.

МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух, след като ЕС ни осъди

Министърът на транспорта Ивайло Московски
БГНЕС, архив


Освен отоплението, автомобилите също са сред основните замърсители. Ресорният министър Ивайло Московски обаче е на мнение, че българите още не са готови да слязат от тях. Той даде и пример със софийското метро, което въпреки развитието си не намалява движението на коли: "Масово едно средностатистическо семейство предпочита да купи два, дори три автомобила, вместо един с добро ниво на евростандарт и добри технически показатели. Вече десет години изпълняваме сериозна програма, особено с проекта за софийското метро. Намаля ли обаче трафикът на автомобили? Вероятно не".
 
 Министър Московски: Чистотата на въздуха си има цена

Държавата ще търси начини за купуването на повече екологични превозни средства. Към момента обаче не е ясно откъде могат да дойдат необходимите пари.