/ БГНЕС
Какво е качеството на въздуха в София?
95295
Какво е качеството на въздуха в София?
  • Какво е качеството на въздуха в София?
Основният замърсител на атмосферния въздух в София е битовото гориво. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов и посочи, че до два пъти са превишени нормите на фини прахови частици в столичния квартал "Бояна", където жителите масово се отопляват с твърдо гориво.

МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух, след като ЕС ни осъди

Той уточни, че са правени измервания на въздуха и в райони с ТЕЦ-ве, както и с интензивен трафик и стойности над нормата не са отчетени.
 

БГНЕС


"Избрахме четири специфични места в София, където да бъдат направени извънредни измервания на чистотата на атмосферния въздух - два квартала с отопление на ТЕЦ, един с отопление на твърдо гориво и един типично транспортен. Резултатите от изследванията, които направихме, са, че навсякъде в този период нямаше превишаване на нормите на фини прахови частици с изключение на квартал "Бояна", обобщи министърът.
 
Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”

"Интересно е, че това превишение е засечено в периода 17.00-23.00 ч., т.е. в края на работния ден. Това може би е още едно доказателство, което показва, че основният замърсител в битовото отопление е с твърдо гориво", поясни Димов.
 

БГНЕС


От Столична община се ангажират с осъществяването на по-висок контрол върху използването на нерегламентирани горива като гуми и дрехи.
 
Качват софиянци на безплатен транспорт в борба с мръсния въздух

"Засилваме контрола върху нерегламентираното горене на материали, които предизвикват високо замърсяване на въздуха, каквото е горенето на гуми, горенето при премахване на обвивките на кабели, всички материали, които предизвикват замърсяване", съобщи председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева.
 
"Другите действия на Столична община, които са свързани със законодателни промени, са да регламентираме и качествата на горивата, които изобщо се предлагат за битово горене. Сега няма такива стандарт", допълни Радева.