/ БГНЕС, архив
Столична община подготвя цялостна програма за подобряване на качеството на въздуха
Качват софиянци на безплатен транспорт в борба с мръсния въздух
92368
Качват софиянци на безплатен транспорт в борба с мръсния въздух
  • Качват софиянци на безплатен транспорт в борба с мръсния въздух
офиянци слизат от колите и се качват на безплатен градски транспорт. Кметът на града Йорданка Фандъкова обяви, че това е една от мерките, които предвижват за справяне с високите нива на замърсявания. Дизеловите коли без катализатори пък ще бъдат спирани от движение.

Според градоначалника друга основна причина за рекордните измервания на мръсен въздух през последните дни е битовото горене. Фандъкова посочи, че в гетата се горят материали, които нямат общо с традиционните суровини. Заради това от общината възнамеряват да налагат глоби за използването на алтернативни пособия за горене.

До 7 пъти над нормата е стигнало нивото на замърсяване в София за изминалото денонощие. В сутрешните часове една от измервателните станции в столичния квартал "Красно село" отчита 271 пункта на замърсяване. Подобни рекордни нива са отчетени и в далечен Пекин, където обаче живеят повече от 11 млн. души.

Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е категорична, че използването на битово гориво е основната причина за мръсния въздух в града.

"Повечето случаи с превишаване са или през нощта, или в празнични дни, което говори ясно, че тук сериозният проблем е битовото горене. Затова за мен предложението а въвеждане на стандарти за горива е напълно възможно, реалистично, за да може да се контролира още на изхода. Хората да могат да използват горива, които са по-екологични и не замърсяват въздуха", обясни тя.

Най-сериозното замърсяване идва от гетата, поясни Фандъкова. "В гетата се горят материали, които нямат нищо общо с традиционните материали и горива. Възложила съм на Столичния инспекторат да започнат проверки и да се вземат конкретни мерки срещу горенето на гуми", поясни кметът.

Друга мярка, която от общината планират да въведат, е ограничение на автомобилното движение.

"Когато ограничаваме движението на автомобили да можем да обявяваме и безплатен градски транспорт, за да стимулираме и насърчаваме хората, които ползват автомобили, да ползват повече градски транспорт", обясни Фандъкова.

Мръсният въздух, който дишаме
В бюджета за тази година от "Московска"33 заложиха повече пари и за миенето на улици, което ще започне със затоплянето на времето.