Мръсният въздух, който дишаме
Мръсният въздух, който дишаме / ThinkStock/Getty Images

В кои градове на Европа въздухът е най-силно замърсен? Според една класация на СЗО, София е с най-високи нива на фини прахови частици. Вследствие на замърсения въздух годишно умират между 800 и 900 души.

България продължава да е сред страните с най-мръсен атмосферен въздух в ЕС

На второ място е Анкара

Турската столица се намира в котловина, което предразполага към по-високи нива на замърсяване на въздуха. Доста по-чист е въздухът в 14-милионният Истанбул.

Трето място е за Букурещ

И румънската столица често надвишава допустимите нива на фини прахови частици. Причината: в Букурещ има особено интензивна движение на автомобили по улиците, твърде много сторежи и почти никакви паркове.

90% от хората дишат замърсен въздух, твърди СЗО

Къде е Айфеловата кула?

Париж попада на едно от предните места в една друга класация, която отправя поглед към далечната 2030 година. Причината е, че във френската столица рискът от смог е огромна. В такива моменти Айфеловата кула е трудно откриваема.

И Италия да му мисли

Проблемите с въздуха биха могли да се усложнят и в четвъртия по големина град в Италия-Торино. Нищо чудно, имайки предвид, че Италия е страната с най-много коли на глава от населението, а Торино е седалище на автоконцерна "Фиат"-нещо като италианската столица на автомобилите.

Замърсяването на въздуха ще убие милиони, ако не се промени енергийната политика

В мъглата на Милано

И северноиталианският град Милано има опит със смога. През 2013 година общинските власти за първи път наложиха тридневна забрана за движение на лични автомобили по улиците на града и намалиха цените на билетите в градския транспорт. Оттогава насам обаче почит нищо не се е променило. Прогнозите за бъдещето не са никак добри.

И Щутгарт има проблеми

В столицата на провинция Баден-Вюртемберг все още няма забрани за движение на лични автомобили. Но това скоро може да се промени, защото хората, живеещи на улиците с най-интензивно движение, вече са подали жалби. В дните със смог и в Щутгарт вече са смъквали цените на билетчетата за трамваите и автобусите. Това обаче не е дало резултат.

Китай изстреля спътник за наблюдение на въглеродните емисии

Най-замърсеният въздух

Страната с най-замърсен въздух в света е Китай.