90% от хората дишат замърсен въздух, твърди СЗО
90% от хората дишат замърсен въздух, твърди СЗО / Thinkstock/Getty Images

Девет от всеки десет души от населението на земята дишат въздух с лошо качество, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Замърсяването на въздуха води до смъртта на 6 милиона души всяка година.

Новите данни в доклад на СЗО “са достатъчни, за да направят всички нас изключително загрижени“, каза пред репортери Мария Нейра, шефът на управлението за обществено здраве и околна среда в СЗО.

Проблемът е по-остър в градовете, но качеството на въздуха и в провинциалните райони е много по-лошо, отколкото много хора мислят., допълни тя. Въздухът в бедните страни е много по-мръсен, отколкото в богатите, сочи докладът, но замърсяването засяга „на практика всички страни в света и всички части от обществото“. „Общественото здраве се намира в извънредно положение“, оценява Нейра.

Докладът на СЗО е базиран на събраните в 3000 места по света данни. В резултат на анализа се оказва, че 92% от световното население живее на места, където нивата на замърсяване на въздуха са по-високи от стандартите на СЗО.

Поради излагането на въздействието на замърсен въздух около 6 млн. души умират всяка година, сочат данните на СЗО. Близо 90% от загубата на живот поради ниското качество на въздуха са факт в страните с по-ниски доходи. В най-тежко положение са страните от Югоизточна Азия и Западния тихоокеански регион – включително Китай, Малайзия и Виетнам.

Експерти също така казват, че няма доказателства за това, че използването на маски на лицето филтрират голяма част от вдишвания въздух.

Източник: БГНЕС