Компенсациите са в размер на 110 лева на мгвт/ч към небитовите потребители на пазара на електроенергия
Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч за държавна помощ, защото се прилага на всички по равно. От понеделник ще има извършвания на реални плащания към търговците и оттам би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да се възползват реално от помощта. Парите са осигурени на 100%..Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг във връзка с помощите на небитови потребители на пазара на електроенергия.

Причината за забавянето е чакането на становището на Европейската комисия дали това представлява държавна помощ или не.

ЕК: Плащанията към бизнеса на 110 лв/мвтч не са държавна помощ

С 23 фирми доставчици сме подписали договори, които обхващат 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ

Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат в началото на декември.

Клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември, увери Живков.

Около 75-80% от фирмите вече са получили фактурите си за ноември, тъй като вече се намираме в средата на месеца, разясни енергийният министър.

Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Друга основна задача е да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По думите му, част от предложенията на Министерството на енергетиката е заздравяването на всички финансови дружества в групата на БЕХ.