/ БГНЕС
Започва рехабилитация на част от туристическите маршрути на територията на Национален парк "Пирин", съобщиха от община Банско.

Община Банско

В строително-монтажните работи е предвидено поставяне на дървени скари на места с подпочвена вода и силно ерозирали участъци, почистване на маршрутите и поставяне на табели за насочване преминаването извън увредените участъци от регламентираните пътеки и маршрути. Предстои да бъдат затваряни дублиращи се пътеки и да бъде оставяна само по една основна.

ВАС отмени промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“

Рехабилитацията включва и монтиране на дървени пешеходни мостове за преминаване над потоци и реки, а по дължината на пътеките ще бъдат поставени дървени маркировъчни колове и указателни табели. Проектът предвижда да бъде обновен и подходът към най-старото иглолистно дърво в България - Байкушевата мура.

Община Банско

Началото на строително-монтажните работи е дадено с празничен водосвет, а символична първа копка е направена от директора на парка Росен Баненски, заедно с ръководителите на проекта, фирмата изпълнител, председателя на общинския съвет в Банско Димитър Русков и секретаря на общината Иван Докторов.

Проектът се реализира чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е близо 6 300 000 лева, от които над 5 300 000 лева от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране от държавния бюджет.