левове пари
левове пари / iStock/Getty Images
Управляващите подкрепиха опозицията, Нинова ги поздрави
С 15% ще бъдат увеличени възнагражденията на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през 2020 година, решиха депутатите с одобрените окончателно текстове то Закона за държавния бюджет. Предложението за това бе направено между двете четене от депутата от „БСП за България“ Дора Янкова. То срещна одобрението на синдикатите, а в пленарна зала получи и подкрепата на мнозинството.

Опозиция и управляващи се разминаха за разходите в Бюджет 2020

Така, вместо планираното 10-процентно увеличение, социалните работници ще получат 15%, което ще струва на бюджета 5 млн. лв.

„Случва се нещо, кеото рядко сме виждали в тази зала, откакто сме заедно. Искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, затова че проявиха разум и подкрепят предложението на „БСП за България“. Това е първото, което подкрепят в този бюджет“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на дебатите.

Служители в БАБХ искат достойни заплати и по-добри условия на труд (СНИМКИ)

Знам колко е тежка работата на социалните работници. Това са едни от хората, които получават най-ниски доходи в държавния сектор. Както и беше споменато заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната. Същевременно социалната сфера се товари с непрекъснато нови задължения, нови дейности, предвид на приетите нови закони през тази и преходната година“, каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

От увеличението ще се възползват около 4 700 души.