/ БГНЕС
"Първоначално у нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за съвместна охрана на въздушното ни пространство", обясни в кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир Заков във връзка с правителствено решение от 8 март. Той отново успокои, че пряка военна заплаха за страната ни няма.

"Става дума за максимум осем самолета като първоначално ще дойдат три, ако се наложи по някаква причина, те могат да се увеличат, а тези до 200 военнослужещи са хората, които осигуряват самолетите, защото те се нуждаят от сериозна поддръжка, дори когато са на земята", посочи той.

Заков уточни, че първите самолети трябва да дойдат от началото на април, крайният срок може да бъде удължаван или скъсяван. Изтребителите ща бъдат на летище "Граф Игнатиево".

"Става дума за F-35, това е пето поколение самолет, за първи път такъв самолет ще бъде разположен в региона", добави Заков. По думите му, това е и шанс за българските ВВС да се докоснат до подобно оборудване.

За решението на правителството Заков отбеляза, че това не е нищо ново. Той припомни, че преди два месеца е казал, че Нидерландия ще участва със самолети за усилен Air Policing( след Испания, като това са дейности, които се планират предварително. "Така че войната не е причината изцяло", подчерта министърът. И добави, че несигурността в Европа е част от този елемент, който налага допълнително усилване на охраната на въздушното пространство с наши съюзници.

Заков уточни, че изтребителите от Нидерландия ще извършват съвсем стандартни дейности по наблюдение. "Сила може да се използва единствено и само от българските ВВС и то с разрешение на министъра на отбраната. Съюзническите самолети носят оръжие, но то е за самозащита. т.е. те могат да използват оръжие единствено и само като самозащита. В случай на необходимост от интервенция, т.е. отбрана на българското въздушно пространство - за това се използват български изтребители с разрешение на министъра на отбраната на Р България", допълни той. 

Според военния министър в момента трябва да сме доволни, че това се случва и в България, защото българските въоръжени сили имат допълнителна помощ, а българските граждани съответно трябва да се чувстват много по-сигурни.