Законът срещу бурките мина на първо четене
Законът срещу бурките мина на първо четене / ThinkStock/Getty Images
Законът срещу бурките мина на първо четене
87711
Законът срещу бурките мина на първо четене
Законът срещу бурките мина на първо четене
Законът срещу бурките мина на първо четене
  • Законът срещу бурките мина на първо четене
  • Законът срещу бурките мина на първо четене
  • Законът срещу бурките мина на първо четене

Депутатите приеха на първо четене Закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, известен като Закон за бурките.

Никой от вносителите от Патриотичния фронт не пожела да вземе участие в дебатите и да защити мотивите за тази забрана. От ДПС бяха категорично против. Левицата пък защити закона като обърна внимание на националната ни сигурност.

Дебатите по приемането на закона минаха при слаб интерес.

Карадайъ: В България никога не са се носили бурки и такъв проблем няма

Според депутатът ДПС Тунчер Кърджалиев текстовете не решават нито един съществен проблем. По думите му става въпрос за бутафорен проблем, а идеите са чист популизъм.

"Казва се, че за частично скрито лице се считат случаите на прикриване на главата и лицето, включително уста, очи, коса и уши, независимо от наименованието на съответната дреха. Ако се позоваваме на анатомичната дефиниция на глава и лица, стигаме до комични констатации. Главата е част от тялото на човек, лицето е част от тази глава. Лицето не е обособен друг орган от тялото. Ако вярваме на текста на вносителя, разбираме, че над шията на човека има два органа - глава и лице, което е нелепо", заяви той.

"Втората причина, заради която не можем да подкрепим този закон, е опасността от отприщване на тенденции за дискриминация на религиозна основа", допълни Кърджалиев.

Против закона се обяви и независимият депутат Лютви Местан.

"Нищо не налага обсъждането и приемането на този закон. Ако става въпрос за политическа сделка за сметка на ценности, то го доказва и комичната ситуация, в която изпаднахте преди минути. Не мина предложението на колегата за удължаване времето до приемането на закона. Поискахте прегласуване и настъпи суматоха. Спринт към пултовете за гласуване, за да не развалите сделката с Патриотите", коментира Местан.

И в Бургас забраниха бурките

Депутатът от БСП Таско Ерменков обаче обърна внимание, че казусът засяга и Националната сигурност.

"Не знам защо се концентрирате само върху религиозния аспект на закона и никой не обръща внимание на аспекта национална сигурност. Част от нещата, за които говорим, са свързани с националната сигурност и възможността за прикриване на самоличността на хора, които имат намерение за изпълняване на терористични актове", коментира Ерменков.

Законопроектът предвижда на публични места да не може да се носи облекло, скриващо напълно или частично лицето. Записано е още, че забраната ще важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.