Софийският градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо бившия граничар Валентин Христов, който е един от шестте обвиняеми за трагедията край село Локорско, където в камион бяха намерени 17 мигранти, починали от задушаване.

Христов е бвинен за това, че от неустановена дата през месец януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на Република България, е участвал в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършват съгласувано в страната трафиканство на мигранти, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години.

Обвиняемият беше задържан на 19 февруари в Гърция въз основа на издадена от СГП Европейска заповед за арест.

Гърция предаде на българските власти бившия граничар, обвинен по случая Локорско (СНИМКИ)
        
На 8 март той беше екстрадиран у нас.

Съдът намери за основателно искането на прокурора и прие, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът намери и, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.