/ ThinkStock/Getty Images
Забраняват заснемането на оградата по границата с Турция
97588
Забраняват заснемането на оградата по границата с Турция
  • Забраняват заснемането на оградата по границата с Турция
Снимките на оградата по българо-турската граница са забранени. Миналата година Министерският съвет включи съоръжението в списъка на стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност. Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на оградата е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението. За осъществяване на законоустановени дейности зад него на места са изградени пешеходни или автомобилни портали. В тази връзка, след извършен анализ на риска, „Гранична полиция” създава необходимата организация за осъществяване на пропускателния режим и реда за пребиваване в стратегическата зона на съоръжението, съобщиха днес от МВР.

Лют скандал в ТВ ефира заради оградата по границата с Турция (ВИДЕО)

Посещенията и пребиваването на хора, както и осъществяването на всякакви дейности до оградата и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ или с директора на дирекцията на „Гранична полиция“ в Елхово.

От МВР отбелязват, че на хората, пребиваващи до оградата и в стратегическата зона, се забранява следното: извършване на действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на възпрепятстващото съоръжение, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път; внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на съоръжението; фотографиране и заснемане на елементи на оградата и прилежащия път; извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция  от 1967 г; извършване на закононарушения съгласно действащата нормативна уредба.
В съответствие със Закона за МВР, служителите на „Гранична полиция” осъществяват административно-наказателна дейност при констатиране на нарушения на определения ред за достъп до стратегическата зона и оградата като обект от значение за националната сигурност.

Елена Йончева представи филм за трафика на бежанци

През ноември миналата година депутатът от БСП Елена Йончева представи 20-минутен филм за трафика на бежанци. Тя подготвяла "Граница" в продължение на шест месеца и разкрива корупционни съмнения за съществуващи канали за бежанци. Служител на Гранична полиция, пожелал анонимност, разказва във филма, че сензорните устройства не работят, а съоръжението лесно се реже с клещи. По време на разследването Йончева попада и на преминаването на бежанска група, която прескача оградата с помощта на сгъваема стълба. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече тогава филма на Йончева „пропаганда”.

Симеонов нарече филма на Йончева "пропаганда"

Прокуратурата разследва строежа на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница по сигнали.

БСП внесе сигнал в прокуратурата за нарушения при строежа на оградата по граница

В края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата работи по сигнала на бившия депутат Велизар Енчев и депутата от левицата Елена Йончева.

Прокуратурата образува разследване за оградата по границата

Йончева заяви, че е сигурна, че именно заснетият филм е причината за новоприетите забрани. "ГЕРБ очевидно ще забранят да се снима, да се показва, да се коментира, да се разследва всичко, което е свързано с някакви корупционни практики. Това е просто една стъпка в тази посока", каза Йончева.

Според нея именно филмът е причина за забрана на снимането на оградата. По думите й той развенчава мит – „информация, с която беше лъган целият български народ”. „Дали сме милиони за строителството на едно съоръжение, а всъщност е направено нещо съвършено друго. Става дума за огромна кражба, кражба за сметка на нашата национална сигурност”, твърди тя.