Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС
Каналите за трафик на бежанци са покровителствена от най-високо ниво. Това твърди служител на гранична полиция в документален филм на журналиста и депутат от БСП Елена Йончева. Според него сумите, които се прибират, за да преминат бежанците през България, са между 7 000 и 15 000 долара на човек. В разследването на Йончева се констатира, че през оградата по българо-турската граница не представлява особен проблем да се премине.

Йончева: Мигранти преминават със стълби оградата на границата с Турция (СНИМКИ)

Елена Йончева подготвя документалния си филм "Граница" последните шест месеца и разкрива корупционни съмнения за съществуващи канали за бежанци. В него са показани снимки, направени от бежанци, които след това биват изпратени на техни приятели, за да се докаже, че преминаването на границата не е трудно. Служител на Гранична полиция, пожелал анонимност, разказва, че сензорните устройства не работят, а съоръжението лесно се реже с клещи. Освен това според него хора от Гранична полиция дават информация на каналджиите откъде да преминават бежанците. Дори е готов да свидетелства пред компетентните органи. По време на разследването Йончева попада и на преминаването на бежанска група, която прескача оградата с помощта на сгъваема стълба.

Представяне на филм
БГНЕС

БСП иска оставките на вътрешния министър и на Валери Симеонов заради оградата по границата

След премиерата на филма Йончева съобщи, че ще предостави разследването на премиера Бойко Борисов, на президента Румен Радев, на компетентните органи и на всички медии, които желаят да го излъчат.

Представяне на филм
БГНЕС

Изненадващо за излъчването на филма дойдоха и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов. След като видя разследването на Йончева, Цветанов заяви, че в службите за сигурност няма информация за покровителстване на каналите от високо ниво.