Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Възможно ли е дъжд да отнесе външната граница на Европейския съюз. В България – да. Порой отнесе част от оградата по границата ни с Турция. Това оповестиха от правителствената пресслужба три седмици след наводненията в района на Малко Търново. Областният управител на Бургас очаква до няколко дни да се запълнят дупките и свлачищата под оградата на границата ни. Малко по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска незабавно оставката на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев.

БСП пак извади роднинско назначение "за пример", ГЕРБ отхвърли обвиненията
 
Вицепремиерът Валери Симеонов и вътрешният министър Валентин Радев да си подадат незабавно оставките. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова. Поводът - решението на Министерския съвет за обявяване на оградата по границата ни с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност, с което, според социалистите, се цели ограничаване на достъпа на журналисти и граждани до района и прикриване на нередности. Нинова разказа, че депутатът от левицата Елена Йончева от три месеца снима филм за изграждането на ограда:
 
„Депутатът Елена Йончева, разследващият журналист Елена Йончева, беше спряна и ѝ беше забранен достъп до свободна територия на българската държава, където тя е народен представител от Гранична полиция, а вчера вече след решението на Министерски съвет нейното посещение там беше едва ли не заплаха, че тя ще издаде тайни на националната сигурност и ще носи наказателна отговорност за това. Питаме ви: Кое е заплаха за националната сигурност? Корупцията или свободата? Това е посегателство към свободното слово, към журналистиката и е еманация на всичко, което се случи последните месеци. Искаме незабавно оставката на господин Радев, който е внесъл това предложение и на Валери Симеонов, като вицепремиер“, бе категорична лидерът на БСП.

Елена Йончева: Шуробаджанащината в България вече не е изключение, а правило
 
Пред Дарик Елена Йончева разказа, че ежедневно стотици мигранти минават нелегално през границата ни с Турция, а оградата не е построена добре:
 
В продължение на три месеца снимам това преградно съоръжение, както и трафикът на бежанци и трябва да кажа, че това, което видях, няма нищо общо с кадрите от хеликоптер, които се показват на български политици, журналисти и чужди дипломати. На практика оградата е много уязвима и големият проблем е, че това преградно съоръжение не е построено спрямо предварителния проект, който е утвърден от Министерство на вътрешните работи. След като се започва да се изгражда оградата по този проект, ГД „Гранична полиция“ изпраща писмо до областните управи и дава възможност те да направят препроектиране на оградата, в резултат на което това преградно съоръжение се прескача много лесно и буквално за минути група от бежанци преминават оградата със стълба. Имам снимки, които се разпространяват от самите бежанци и илюстрират колко лесно се преминава тази ограда. Това се казва, че е стратегическо съоръжение, което е от значение за националната сигурност, а всъщност само при един дъжд и тази ограда увисва. Това показва, че тази ограда има технически проблем. Това, което е важно да се разбере, е, че целта на оградата не е да спира мигрантите, а да ги възпрепятства, да ги забавя. Но начинът, по който тя е изградена, не ги възпрепятства. Другият проблем – за да е външна граница на ЕС, е, че тази информационна система за наблюдение в голямата си част не работят. Изпратих документи, с които разполагаме, и ДАНС правят разследване. Съдействах им“, каза Йончева.
 
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков призна, че дъждът е отнесъл част от оградата:
 
„Аз представлявам държавата, така че няма кого да информирам, тъй като ние сме възложителите. Още същия ден, в който намаля бедствието, тъй като в Малко Търново бе обявено бедствено положение, от Гранична ни уведомиха за пораженията, които са нанесени по насипите, но на следващия ден бях с моя служител и изпълнителите да обиколим трасето. Видяхме пораженията. След като стана възможно да влезе вътре тежка техника, започна възстановяването и вече приключва. Гранична полиция си е организирала охраната на място, обезопасена е границата, само в някои части има разрушена настилка“, каза областният управител на Бургас.

Елена Йончева: Във всеки град има по един г-н Суджук
 
От ГЕРБ отговориха на обвиненията на левицата като ги определиха като "фалшиви новини".
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че на нито един български гражданин няма да бъде ограничено правото на достъп до оградата по границата ни с Турция.
 
„По никакъв начин няма да се ограничи възможността този, който има някакви данни за престъпление, да сезира съответните органи. Точно затова, госпожо Нинова и господа народни представители от БСП, сезирайте компетентните органи, когато имате достатъчно доказателства, защото това е институционалния подход и това е начинът, по който приляга като поведение на народните представители. Много е лесно да излизаме тук и да говорим небивалици. Много лесно е да излизаме тук и да припомняме за постановление на Министерски съвет с решение, когато са ограничили възможността и са превърнали магистрала „Тракия“ в национален обект. Нали разбирате, че всичко това е несъстоятелно като твърдение, което те направиха“, посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ.
 
„Никой и по никакъв начин няма да ограничи възможността на който и да е било народен представител. Отидете и сезирайте компетентните органи, както го правите за всеки един конкретен случай, когато сте имали информация. Но вие обичате повече да направите медийно присъствие, да кажете неистина, да създадете фалшиви новини и да смятате, че по този начин можете да сте алтернатива на едно бъдещо управление“, допълни още Цветанов.
 
Лидерът на Атака и председател на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров обвини БСП в тенденциозност:
 
„Видях, че Корнелия Нинова се позовава на решения на Министерски съвет, с което даден обект се обявява за национален, обект на сигурността. Тя поиска оставката на Валери Симеонов и на Радев. Някой се пошегуваха, че е на Румен Радев, то било министър Валентин Радев. Моят въпрос е защо, след като има решение на Министерски съвет, под което са се подписали и съгласили всички министри, както и министър-председателят, тя не иска оставката на министър-председателя, вицепремиерите и всички министри надолу. Защо само на тези двама министри?“, попита Сидеров.
 
„Министър Радев бил предложил това, а пък за Валери Симеонов - защо? Не знам. Защото Елена Йончева не я били пуснали до оградата. Елена Йончева правела мистериозен филм, който съдържал страхотни данни. Така че, много ви моля, като искате оставки, започнете от себе си“, посочи още лидерът на Атака.
 
Оградата по границата ни с Турция се строи от 2013-та година. За 234 км съоръжение, страната ни плати над 200 милиона лева.

Министерският съвет включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност временното възпрепятстващо съоръжение по българско-турската граница, съобщи вчера пресслужбата на кабинета. Решението ще допринесе за опазване на неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и за оперативните възможности за охрана на границата, за подобряване на контрола на нерегламентираното преминаване на държавната граница и за превенция на незаконни дейности в близост до държавната граница.