Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС
Шуробаджанащината в България вече не е изключение, а правило, това каза пред Дарик депутатът от БСП Елена Йончева по повод скандала „Kумгейт”, който накара Делян Добрев от ГЕРБ да подаде оставка.

Елена Йончева: Във всеки град има по един г-н Суджук
 
През седмицата пък тръгна делото, заведено от Йончева срещу министър-председателя Бойко Борисов за клевета. Поводът - изказването му, че държавата е плащала милиони левове за репортажите ѝ зад граница по време на управлението на тройната коалиция и така тя се е възползвала от положението си до премиера тогава Сергей Станишев. Йончева съди Борисов за неимуществени вреди в размер на 20 000 лева.

Тръгна делото на Елена Йончева срещу премиера Борисов
 
„Аз не знам доколко едно дело може да промени политическата конюнктура, но изключително важно е да се види истината - това ще покаже и как работят правораздавателните институции, доколко са обективни, доколко се основават на документи“, посочи Йончева.
 
Аз вярвам, че българското правосъдие не може да пренебрегне очевидни факти и очевидни документи, вярвам, че това не е възможно. Действително го вярвам. Адвокатите на господин Борисов ми казаха, че са представили документи, в които се вижда, че БНТ ми е платила за периода 2005-2009 г. някакви стотици хиляди левове. И аз поисках да видя тези документи. Каква беше моята изненада, когато видях, че всички тези документи са дадени от Българската национална телевизия по моя молба още март месец и от всички тези документи се вижда, че БНТ не ми е плащала никакви дстотици хиляди“, допълни депутатът от БСП.

Елена Йончева: Да изнасяш факти не е мракобесие, ГЕРБ просто очакват покорство
 
Тя допълни, че не може да коментира моралната позиция на Бойко Борисов по повод всичко това, както и неговите принципи, но посочи:
 
„Считам, че един политик трябва да носи своята отговорност и не заради конкретния случай, а заради принципа“, каза Йончева.

Елена Йончева: Даваме "Кумгейт" на прокурор
 
По повод заканата на Делян Добрев, че ще я съди, тя отговори ясно:
 
„Аз не знам по какъв друг начин Делян Добрев може да отговори, защото на нито един от нашите факти, на нито едно от нашите доказателства, на нито един от нашите документи господин Добрев не каза, че не е вярно. Казва го по принцип. Но кое не е вярно?! Големият проблем не е, че е кадрувал, както сам той си призна и е настоявал този дрийм тийм да бъде назначен на ключови позиции в общината. Това не е главният проблем. Тези хора са назначени в противоречие на Закона за държавния служител през тези фирми, за които говоря и само в Хасковска област са минали за 19 месеца през негови фирми, на въпросния зет, 36 млн. лева. Смятам, че ако прокуратурата не се самосезира, ние ще внесем сигнал. Когато по този начин се източват средства, с партийна протекция, къде отиват тогава тези пари? Дали с тези пари не се манипулират изборите? Не става дума само за община Хасково, става дума за всички области в България“, каза Йончева.

Йончева: Близки до Делян Добрев са назначавани на ключови позиции в община Хасково
 
Шуробаджанащина е имала винаги в България, и леви, и десни носят голяма отговорност за това, но в момента ние не говорим за шуробаджанащина. Ние говорим, че първо, тази шуробаджанащина се е превърнала не в изключение, а в правило и второ, че са създадени такива структури, които насочват определени общински държавни и европейски средства към конкретни фирми и ние след това не знаем къде отиват тези средства и дали не се използват именно за манипулиране на избирателния вот. Ние изграждаме по този една привидна демокрация“, каза още Елена Йончева.

Делян Добрев: С президента съм повече съученик, отколкото със зам.-кмета на Хасково
 
Има активни канали за бежанци, информация за тях е на разположение в МВР, подчерта още Йончева. Тя заяви, че знае имената на тези хора, но няма да ги каже, защото това е работа на съответните органи.