Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС
Депутатът от ГЕРБ Елена Йончева коментира в кулоарите на парламента, че скандалът "Кумгейт" в Хасково не посочва просто един феодален модел на управление, а представя факти за прокарване на милиони от обществени поръчки през обръч от фирми.
 
За изнасянето на факти, да казваш, че е мракобесие, вероятно ГЕРБ просто са свикнали или очакват покорство. Те не са свикнали много да им се ровят в далаверите, но това не е далавера, а действително превръщане на една община в една феодална структура, където вече няма и конкурси. Хората не отиват на конкурси, защото знаят, че всичко е предрешено. Няма никакво чувство за добро, за зло, за справедливост. Отидете в Хасково да видите какво е“, посочи още Йончева.

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат
 
Елена Йончева допълни, че не се притеснява от заканата на колегата ѝ от ГЕРБ Делян Добрев да заведе дело за клевета срещу нея.

„Действително през неговия приятелско-роднински кръг, през неговия зет, през неговите фирми, само за 19 месеца в хасковския регион са били усвоени 36 млн. лева“, каза Йончева.

Делян Добрев: Ще съдя Елена Йончева
 
Тази оставката, по думите ѝ, без съмнение е поискана от премиера Бойко Борисов, тя няма никакви съмнения в това. По думите ѝ обаче проблемът продължава:
 
Възходът на господин Добрев продължава, така че не знам доколко оповестяване на факти, които са скандални и са в интерес на обществото, могат да бъдат наречени клевети. Изнасянето на факти за изграждането от господин Добрев в община Хасково на един феодален модел, където от един негов приятелски и бизнес кръг на практика обсебва всички най-важни постове в общината и през определени фирми минават поръчки. Това всичко е базирано на факти“, допълни тя.