/ БГНЕС
Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. За първи път, обаче, в историята на Българската православна църква на Цветница няма да се раздават в храмовете върбови клонки и цветя, за да не доведе това до увеличаване на разпространението на коронавируса, каквито опасения бяха изразени в обществото.

Отбелязваме Цветница! Най-шареният християнски празник

Това решение на Светия синод на БПЦ-БП съобщи Ловчанският митрополит Гавриил след срещата в Синодалната палата на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод.

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди тогава с патриарха и с митрополитите какви мерки трябва да се вземат, за да се гарантира сигурността на вярващите на големите християнски празници - Цветница и Великден. Митрополит Гавриил увери, че и полицията ще съдейства, храмовете ще се почистват, а вярващите ще са със защитни маски и ще са на безопасно разстояние един от друг.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

Премиерът Борисов каза, че литургиите на Цветница и на Великден ще се излъчват онлайн по БНТ и призова в храмовете да отидат само тези вярващи, които имат животоспасяваща нужда да са там.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.
БТА