За министър Мирослав Ненков приоритет е Спешната помощ
За министър Мирослав Ненков приоритет е Спешната помощ / снимка: БГНЕС

Няма да има вицове по време на министерстването ми, каза служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при приемането на поста от досегашния министър Таня Андреева.

За мен е от изключително значение да не предизвикам някакви сътресения в системата на здравеопазването с моите действия, заяви той. Ненков се ангажира да продължи хубавите неща, започнати от досегашното ръководство, и посочи, че Спешната помощ е приоритетна. Той отбеляза и, че няма някакъв голям план за рязка промяна в системата.

Предшественичката му Таня Андреева каза, че предава този невралгичен, тежък и изтощителен пост след една година сериозна работа, макар и в много трудно време. Важно е да продължите всичко, което сме започнали, защото като представители на сектора знаем, че няма място за почивни дни и за вакуум, обърна се тя към Ненков. Андреева отбеляза колко е важна екипността и приемствеността и изрази готовност да помага.

Тя каза, че е спокойна, защото предава поста на добър професионалист, който добре познава системата и се отнася отговорно, допълва БТА. Андреева посочи, че се връща в гилдията усмихната, с малко повече надежда, че има шанс за българското здравеопазване.

Независимо от всички прокоби и почти апокалиптични неща, които се изговарят, искам да ви кажа днес, просто вече като един лекар, че нещата не са толкова тежки, коментира тя. По думите й, разбира се, има нужда от промени, от реформа.

Служебният министър на здравеопазването съобщи, че вече е избрал единия от заместниците си - Лидия Нейчева, която ще отговаря за лекарствената политика. Попитан дали допълнителните 225 млн. лева за НЗОК ще стигнат, Мирослав Ненков посочи, че тези пари не са за управлението на служебния кабинет, а на следващото правителство до края на годината.