Юрий Исаков: Русия не е бедният роднина, а световна икономическа сила
Юрий Исаков: Русия не е бедният роднина, а световна икономическа сила / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Като призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия Русия направи успешен опит да спаси от физическо унищожение двата народа. Това заяви по време на първата си пресконференция новият руски посланик в България Юрий Исаков.

„Това беше хуманитарна акция, а не някакъв таен план за промяна на пътищата на нефта и газа”, обясни посланикът. Според него Русия е готова да си сътрудничи с НАТО и Европейския съюз и всички остри завои в отношенията с тях трябва да бъдат добре обмислени.

На въпрос на Дарик за очакванията му от европейската среща на върха на ЕС идния понеделник, той отговори, че ако държавите от Евросъюза са настроени да работят за решаването на глобалните проблеми, то те ще намерят мъжество и мъдрост да преодолеят емоциите си.

„Преди ЕС и НАТО да правят резки изявления, трябва всички добре да помислим кой повече е заинтересован от това сътрудничество. Очевидно е, че НАТО и ЕС имат интерес от сътрудничеството с Русия, дори в по-голяма степен, отколкото ние с тях. Русия не е бедната роднина, ние сме мощна в икономическо отношение държава, неизменна част от Европа”, каза Юрий Исаков.

Посланикът припомни, че през през последните години Русия е предупреждавала доставчиците на оръжие за режима на грузинския президент Михаил Саакашвили, че това създава у него чувство за безнаказаност. Името на България бе дипломатично премълчано от Юрий Исаков.