Вземат ни насила пари и за неплатено парно
Вземат ни насила пари и за неплатено парно / netinfo

Принудително и само с извлечение на сметка ще могат да си събират дълговете от гражданите и топлофикационните дружества. Това реши парламентът, който прие промени в закона за енергетиката на второ четене.

Дълговете ще се събират по реда на Гражданския процесуален кодекс след изготвена и приложена изравнителна сметка за съответната година. Припомням, че вчера депутатите узакониха принудителното събиране на борчове от потребителите само по извлечение на неплатени сметки и от страна на електроразпределителните дружества.

Фирмите за топлинно счетоводство вече ще се регистрират в публичен регистър към Министерството на икономиката и енергетиката, гласуваха още депутатите.

Специална комисия и самият министър на икономиката и енергетиката ще се произнасят по документацията и заявлението на топлинните счетоводители за включване в регистъра.

Парламентът реши, че изборът на доставчика на топлинна енергия, вписан в регистъра, ще става с решение на общото събрание на етажната собственост. Същевременно депутатите приеха, че спирането на парното и на топлата вода в даден жилищен блок ще може да става след декларираното писмено единодушно желание на две трети от собствениците, а не както досега от всички живеещи във входа.

От 1000 до 5000 лева ще е глобата за ползване на топлоенергия без измерване на количеството й, толкова ще е санкцията и за лица, които нарушават нормалното електроснабдяване, реши НС.