Въвеждат целодневно обучение до 8-ми клас
Въвеждат целодневно обучение до 8-ми клас / снимка: DarikNews.bg, Дарик Благоевград
Въвеждат целодневно обучение до 8-ми клас
66157
Въвеждат целодневно обучение до 8-ми клас
  • Въвеждат целодневно обучение до 8-ми клас

През новата учебна година в целодневната организация на учебния процес ще бъдат включени и ученици от 4 клас. Предвижда се поетапно това да се въведе до 8-ми клас. Това заяви в Благоевград министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова на среща с директори на училища и детски градини, на която бяха обсъдени важни аспекти относно бъдещия закон за средното образование.

„Амбицията ни е целодневното обучение да обхване учениците от 1-ви до 8-ми клас от средищните училища в страната. Това ще става поетапно, тъй като в някои общини има училища, които все не са подготвени за въвеждането на целодневна форма на обучение", подчерта образователният министър. Според Клисарова това е една правилна политика, защото децата остават в училищната среда. „Необходимо е да им осигурим и време за почивка, и за спортни игри в тази целодневна организация", добави тя.

Целодневното обучение няма да е задължително. То ще зависи от желанието на родителите.

От 2010 г. целодневната организация на учебния ден беше въведена поетапно за учениците от първи до трети клас. Това е една от мерките против отпадането на ученици от училище.

По-късно министър Клисарова ще гостува в ОУ „Паисий Хилендарски" в село Долно Осеново, община Симитли, където ще дари книги.

Други новини от Благоевград