Антон Златанов ще остане директор на "Гранична полиция"
Категорично заставам зад исканията на служителите в МВР, заяви Калин Стоянов пред БНТ, в първото си телевизионно интервю като вътрешен министър.

Протест на полицаи и пожарникари в София, ето за какво настояват


"Техните искания са справедливи. Като екип в МВР направихме нашите предложения по отношение на бюджета, като те се припокриха изцяло с исканията на отделните синдикални организации. Има неща, за които е правен опит в продължение на години да бъдат променени, но не са. Надявам се на разбиране от министъра на финансите".
Разговорите с финансовото министерство предстоят, а от днес започва да се разглежда и бюджетът, каза Стоянов.

Антон Златанов ще остане директор на "Гранична полиция", каза още министърът. На въпроса защо Златанов се води временно назначен, отговори, че това е практиката в МВР - ръководните служители минават такъв етап, за да може ръководството да се убеди, че са подходящи.

Бившите директори на "Гранична полиция" и на СДВР ще останат част от системата на МВР, посочи Калин Стоянов.

Министърът не е очаквал недоволството при назначаването на Антон Златанов в "Гранична полиция". Заяви, че Златанов е професионалист и е бил буфер между протестиращите и полицията на 2 септември 2020 г. Посочи още, че случаят с битите студенти под колоните на МС не е бил под ръководството на Златанов, както и че всички проверки срещу него като директор на СДВР не са открили никакви нарушения, включително по времето на Бойко Рашков и служебните кабинети.
"Служителите на МВР не охраняват само българската граница, а границата на ЕС. Гранична полиция е натоварена с този проблем и работи в тясна комуникация с всички институции, включително Европейската комисия".

Заяви, че ситуацията по границата е изключително динамична, като само за изминалото денонощие са отблъснати между 600 и 700 мигранти, които искат да преминат границата.
"Надява се исканията на МВР да бъдат чути от финансовото министерство, защото не става дума само за възнагражденията на полицаите, а и искания относно тяхната среда на работа".

Основен приоритет на МВР е борбата с пътните произшествия, каза Калин Стоянов. Заяви, че трябва значително да се вдигне броят на досъдебните бързи производства за шофиране след употребата на алкохол и наркотици.

"Всеки ден ставаме свидетели на смъртни случаи и работим много активно в тази посока по линия на безопасността на пътя. Разпоредил съм максимално бързо да търсим надграждане на видеонаблюдението в София".

Търсят се възможности да се купят допълнителни видеокамери и допълнителни дрегери, които полицаите да могат да използват. Задвижен е и проект за осигуряване на автомобили на "Пътна полиция".

"Става дума за 370 автомобила, включително високоскоростни. Там отпуснатите средства са от фонда за безопасност на движението"
Калин Стоянов поздрави всички служители на МВР по повод 144-годишнината от създаването на структурата.
БНТ