Ръководството на МВР подкрепя справедливите искания на полицаите и мисля, че и правителството миналата година показа, че мисли по този въпрос, след като отпусна 20 процента увеличение на заплатите в сектор „Сигурност“, каза в отговор на журналистически въпрос заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин в Благоевград.

Ценкин посочи, че се надява тази "добра практика" да продължи. Заместник-министърът изрази надежда да продължи и добрата комуникация с Министерство на финансите, и при възможност да се изпълнят исканията на синдикатите и служителите на МВР. Коментарът Кирил Ценкин направи във връзка със символичния протест на служителите на МВР, с който те настояват за промени в проекта за Бюджет’23, като бъде предвидено поне 10 процента увеличение на основните заплати. Заместник-министърът на вътрешните работи посочи, че политическото ръководство на министерството стои зад служителите и ще настоява исканията им да бъдат удовлетворени. 

Протест на полицаи и пожарникари в София, ето за какво настояват

Кирил Ценкин участва днес в отбелязването на Професионалния празник на МВР (5 юли) в двора на областната дирекция на министерството в Благоевград, където бе отслужен водосвет за здраве и бяха положени венци и цветя на паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. 

Припомняме, че синдикалната федерация на служителите в МВР обяви на 2 юли, че настоява за промяна в проекта на Закона за бюджет на Република България  - 2023 г., чрез приемане на минимум 10% увеличение на основните заплати във ведомството. Управителният съвет на СФСМВР обявяви протестна готовност и призовава членовете си за протестни действия по места на 4 и 6 юли 2023 г. Тогава от СФСМВР обявиха, че започват и подготовка за национален протест в София, на дата между първо и второ четене на проекта на бюджета, ако той остане в същия вид.

Предложеният бюджет не се стреми да мотивира служителите в МВР, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им, посочиха от синдикалната федерация.

Синдикати в МВР готови за протест: Искат по-високи заплати

Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми, смятат от синдикалната организация.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” също настоява за увеличаване на средствата за персонал в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.
БТА