/ БГНЕС
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отправи приветствие за началото на новата учебна година към учениците, учителите и родителите.

Поздравявам Ви с началото на учебната година. На днешния ден празнуваме познанието и стремежа към развитие. Образованието е ключов приоритет, затова усилията ни са насочени към мотивирането на млади кадри и повишаването на квалификацията на учителите, заявява министър Вълчев.

Той отбелязва, че през изминалата година системата се е справила с предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, и доказа, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая. Училището възпитава и е мястото, където учениците научават първите правила за живота, казва образователният министър.

"Скъпи ученици, знанията и уменията, придобити в училище, са основата, върху която ще стъпите, за да успеете в живота. Имайте доверие на учителите си. Ученето е бавен и труден процес, но резултатите от него са безценни", с тези думи се обръща към учениците министър Вълчев.

"Уважаеми учители, Вашата професия изисква съзидателност и подкрепа. Обществото очаква от Вас да мотивирате, вдъхновявате и възпитавате. Делото Ви е трудно, но от Вас зависи бъдещото духовно, социално и икономическо благоденствие на страната", е обръщението към учителите на образователния министър.
Той се обръща и към родителите, заявявайки, че вярва, че "отношението Ви към образованието предопределя успеха на децата. Бъдете активни партньори в обучението, защото никоя образователна система не може да се развива без Вашата подкрепа, ангажираност и разбиране".

"Мили първокласници, днес е денят, в който Вашият първи учител ще Ви открие богатството на езика ни, магията на математиката, красотата и провокацията за изследване на света чрез природните науки, удоволствието да творите и спортувате. Бъдете здрави и любознателни. Честит празник и на добър час!", пожелава на учениците в първи клас министър Красимир Вълчев.