469 ученици и 453 учители са с коронавирус до момента, каза министърът
„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев в студиото на NOVA.

Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. "Прави впечатление, че учителите са много повече и се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза още той. 

Директор предлага големите ученици да носят маски в клас, а не да учат онлайн

Според него образователната система не е изолирана от това което се случва в страната.

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

МОН със заповед за училищата в условия на коронавирус

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването.

„Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът.
 
NOVA