ВСС отказа да възобнови проверката по казуса Яневагейт
ВСС отказа да възобнови проверката по казуса Яневагейт / БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет отказа да възобнови проверката по случая "Яневагейт". Предложението бе направено от двама членове на съвета - Соня Найденова и Калин Калпакчиев. Само трима ги подкрепиха. Деветима бяха против, а шестима се въздържаха.

Сред гласувалите против бяха Ясен Тодоров, Румен Боев, Георги Колев, Милка Итова, Светла Петкова, Димитър Узунов.

Членове на ВСС искат възобновяване на проверката по случая "Яневагейт"

Случиха се събития, които променят гледната точка на казуса с разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, посочи по време на дискусията Калин Калпакчиев.

В доклада на ЕК ясно е казано, че проверката трябва да гарантира, че разследването е безпристрастно и прозрачно, допълни той. Затова трябва да отворим всички протоколи от изслушванията, за да може всеки да се запознае с това, което се е случило.

За да се провери достоверността на казаното от Румяна Ченалова, е добре да бъде изслушана тя, както и всички лица, които тя споменава. Важно е да се изискат разпечатки от телефонната централа на съдебната палата и записи на видеокамери, за да се потвърди или отрече казаното, че Владимира Янева се е срещала с главния прокурор Сотир Цацаров.

Колега му Галя Георгиева е против предложението. Един от доводите й е, че ако проверката бъде възобновена, ще се повлияе на разледването на прокуратурата. Тя смята, казусът е провокация, която влияе на работата.

Според друг член на съвета - Румен Боев, само "превъртаме" и ще бъдат омерзени колегите. Стига с тия СМС-и податки от медии, които не са коректни. Няма за какво да се връзваме, продължи той.

Юлия Ковачева заяви, че ще подкрепи предложението за възобновяване на проверката, защото наистина има нови факти по случая.

Цацаров: Дано изходът от "Яневагейт" промени мисленето на сценаристите

Юлияна Колева е на мнение, че единственият нов факт е споменаването на името на градския прокурор. Тя предлага да се поиска справка от прокуратурата за досъдебното производство по случая, както и показания, които вече са взети. Колева също е на мнение, че ВСС може да се запознае и с експертиза на записа. Всичко това можело да се направи без да се възобновява проверката по случая. Същото предлага и Магдалена Лазарова. Тя заяви, че в противен случай би се "надул балон".

Очерта се необходимостта от събирането на нови доказателства, каза на свой ред Галина Карагьозова. Става дума за това, че външните наблюдатели ни казват, че не сме прецизни, допълни още тя. И допълни, че подкрепя възобновяването на проверката.

Осем души подкрепиха предложението само да бъдат събрани нови данни по случая, но без да бъде възобновена проверката. Девет бяха против, а трима се въздържаха. Така и това предложение не беше прието.

След гласуването Васил Петров заяви, че "балонът вече е надут, дори се е спукал".

Източник: БТА