Членове на ВСС искат възобновяване на проверката по случая Яневагейт
Членове на ВСС искат възобновяване на проверката по случая Яневагейт / netinfo

Двама от членовете на ВСС - Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха да бъде възобновена проверката по случая със записите, в които се чуват гласовете на съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Настояваме ВСС да изрази ясно отношение срещу клеветническата кампания, която се води срещу съдии, съдилища и съсловни организации. Дебат за реформа трябва да се води, но когато голословно се обругава, това уронва авторитета. И води до сриване на доверието в правосъдието, каза Калин Калпакчиев.

Цацаров: Дано изходът от "Яневагейт" промени мисленето на сценаристите

Соня Найденова пък отчете, че липсва реакция от страна на ВСС по повод разпространено от РЗС прессъобщение по повод дело на Яне Янев, в което се казва: "Съюзът на съдиите - бухалка на енергийната мафия". Манипулативно се атакуват съдии, които се произнесли по делото на Янев, посочи Соня Найденова.

Думите на Янев, който е съветник на премиера, не са без значение, посочи Калапкчиев, който смята, че се води клеветническа кампания, като се подхвърлят факти срещу управлението на СГС и ВКС.

Членове на ВСС искат възобновяване на проверката по случая "Яневагейт"
netinfo

Разплитането на казуса „Яневагейт" продължава да среща трудности

Изслушване на градския прокурор и искане на разпечатки от телефонната централа на Съдебната палата, както и препоръките от доклада на ЕК също са причина за "отваряне" на случая с телефонните записи, смята Калин Калпакчиев. Според Соня Найденова в първоначалния й вид проверката на ВСС е приключила набързо и непълноценно, без дебати.

Остава усещане за нещо недовършено и за зависимости, защото този ВСС не успя да излезе от случая със записите, както предишен състав успя да се справи с казуса "Красьо Черния", допълни Найденова.