Разплитането на казуса „Яневагейт продължава да среща трудности
Разплитането на казуса „Яневагейт продължава да среща трудности / снимка: БГНЕС
Разплитането на казуса „Яневагейт" продължава да среща трудности
83070
Разплитането на казуса „Яневагейт" продължава да среща трудности
  • Разплитането на казуса „Яневагейт" продължава да среща трудности

Бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева отказа да се яви на изслушване в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет по случая със скандалните разговори. Тя беше поканена от членовете на кадровия орган да участва в очна ставка с бившата си колежка Румяна Ченалова. Вместо това на въпросите на комисията Янева е изпратила писмени отговори.

Цацаров: Дано изходът от "Яневагейт" промени мисленето на сценаристите

Разплитането на казуса, добил слава като „Яневагейт", продължава да среща трудности.

По време на днешното заседание на Етичната комисия двете участнички в скандалните разговори Владимира Янева и Румяна Ченалова трябваше да се изправят една срещу друга, за да се изяснят фактите от записите. Янева обаче беше представена от адвоката си Антон Станков, който обясни единствено, че до ВСС са изпратени писмени обяснения по казуса. Той потвърди още, че клиентката му категорично не помни какво са коментирали с Румяна Челанова във въпросните разговори, които предизвикаха поредния грандиозен скандал в магистратските среди.

От разпространените до момента записи се чува как двете коментират проблемите на Янева с делото „Червей", по което тя е подсъдима за безконтролно разписване на СРС-та.

Разпитваха Ченалова в ДАНС повече от 2 часа

Сред останалите повикани за изслушване по казуса бяха четирима адвокати, за които Ченалова твърди, че са близки до бившата шефка на градския съд. От тях единствено се яви известният адвокат и професор по административно право Иван Тодоров:

"За петгодишен срок на нашата кантора са се падали приблизително по пет дела на съдия в търговската колегия на Градския съд, а при Ченалова се оказват само три дела, които са очевидни. Ние сме фирма, която може да се оправя и без да лобираме. Искаме да бъде честна съдебната система, защото тогава ще си водим делата, както ги водим при международните арбитражни", каза Тодоров.

Прокуратурата проверява кой е мъжът, присъствал на разговорите между Янева и Ченалова

След като беше изслушана за пореден път от съвета, самата Румяна Ченалова изрази съжаление, че доскорошната и приятелка не е дошла. Тя обясни още, че Етичната комисия не е проявила интерес към споменаваните в записите имена на членове на ВСС, а въпросите били насочени единствено към премиера, който индиректно играе важна роля в разговора:

"Интересно, никой не ме попита за членовете на ВСС. Бих могла да им кажа, че наистина са в близки отношения", каза тя.

Румяна Ченалова заяви още, че в сряда е призована в столичната следствена служба вероятно по разследването, което прокуратурата започна за скандалните записи.