Прокуратурата проверява кой е мъжът, присъствал на разговорите между Янева и Ченалова
Прокуратурата проверява кой е мъжът, присъствал на разговорите между Янева и Ченалова / снимки: БГНЕС
Прокуратурата проверява кой е мъжът, присъствал на разговорите между Янева и Ченалова
83030
Прокуратурата проверява кой е мъжът, присъствал на разговорите между Янева и Ченалова
  • Прокуратурата проверява кой е мъжът, присъствал на разговорите между Янева и Ченалова

Прокуратурата е назначила експертиза на записите на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обясни, че разследващите ще проверяват кой е мъжът, присъствал на скандалните разговори. Обвинител номер 1 беше категоричен, че записите не са резултат от използване на специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред.

Исканията за СРС по случая „Червеи" - правени по необичаен ред

Главният прокурор обясни, че на този етап разследването е установило, че записите не са направени законно, както и че спрямо Румяна Ченалова и Владимира Янева не са прилагани СРС-та в този период от време.

Относно експертизата на записите Цацаров коментира, че тя се извършва в момента, и има за цел да установи манипулации, накъсвания, достоверност и всичко свързано с техническото им естество.

Експертът, който е нагърбен с тежката задача, не идва от структурите на МВР и прокуратурата, а е научен работник.

А във връзка с това как ще се установи по същество съдържанието на разговорите, главният прокурор попита: „Как очаквате да бъдат потвърдени думите на две лица, които разговарят за трето, четвърто, пето и шесто лице, а в разговора не участват нито едно от третото, четвъртото, петото или шестото лице”.

Светлозар Лазаров: Трима души в момента клатят държавата

Цацаров беше категоричен, че прокуратурата обръща специално внимание в установяването и на мъжът, чийто глас се чува в записите на разговорите между двете съдийки.

Според обвинител номер едно, сценарий като този на скандала „Яневгейт”, се повтарят от години, а междувременно нищо съществено не се променя. „Това е маниер, който се повтаря години наред в обществото. Било под формата на флашки, на публикации, на записи. Сменят се само имената, всички са мръсни едно до друго. „Гном”, „Лиани”, „Лиани”, „Гном” и какво ли не още. Това ли е реформата”, обърна се Цацаров. 

„Трябват ли ни записи, за да знаем, че в съдебната система нещата са зле. Една година загубена в дискусии по темата стратегия и Конституция, Конституция и стратегия. Ние сме царе в стратегиите, но сме слаби в тактиката”, каза главният прокурор.

Сотир Цацаров зададе още въпросът „къде бяха тези, които сега се възмущават от Румяна Ченалова, преди да избухнат скандалите с нея. За пръв път главният прокурор попита и по какъв начин делото "Октопод" беше разпределено именно на Румяна Ченалова.

Прокуратурата проверява кой е мъжът присъствал на разговорите между Янева и Ченалова
netinfo