ВСС: Докладът на ЕК е очаквано обективен
ВСС: Докладът на ЕК е очаквано обективен / Sofia Photo Agency, архив

Докладът на Европейската комисия е очаквано обективен, това се казва в съобщение на Висшия съдебен съвет по повод оповестения междинен доклад за България.

ВСС оценява техническия доклад на комисията като израз на партньорство в усилията на България да продължи съдебната реформа. В съобщението се казва още, че ВСС ще продължи да работи за налагане на по-високи критерии при избора на административни ръководители и на магистрати.

От понеделник започват поредните срещи по апелативни райони на Комисията за наблюдение на делата с обществен интерес, на които ще се обсъдят проблемите, касаещи хода на делата с висок обществен интерес с оглед критериите за ефективност и справедливост на правораздаването.

Това е трети пореден позитивен доклад за България от Брюксел, се казва в изявление на министъра на правосъдието Маргарита Попова. За първи път в междинен доклад се представя работата на широк кръг институции, което е оценка за цялостен подход и консолидиране на усилията на всички национални власти, посочва Попова.