/ БГНЕС, архив
Данните са от ново проучване на БАН
доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН
95137
доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН
  • доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН
Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е взимал заем, за задоволяване на здравните си потребности. Това каза доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.
 
Българите се лекуват в Израел и Германия, руснаците идват на здравен туризъм у нас

Проучването е част от проект, в който са извършени общо четири проучвания, свързани със здравето, качеството на живот, разходите за здраве и социалните неравенства в здравето. В допитването, направено в периода януари-април 2015 г., за личните разходи за здраве са участвали 800 домакинства, а в допитването за социалното неравенство, извършено през тази година - 2340 лица.
 
Над 50% от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, каза още доц. Ивков. Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20%, подчерта той.
 
Орязването на болнични легла ще затрудни достъпа на пациента до лечение

Високите разходи при разболяване на един член от семейство "достигат до катастрофалните 36% от доходите", добави още доц. Ивков.
 
Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева от института. Сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем, се посочва в проучването.
БТА