Българите се лекуват в Израел и Германия, руснаците идват на здравен туризъм у нас
Българите се лекуват в Израел и Германия, руснаците идват на здравен туризъм у нас / Impact Press Group, архив

Руснаци, македонци и германци съчетават почивката на морето у нас със здравен туризъм. В същото време българите, търсещи лечение в чужбина, се доверяват най вече немското и израелското здравеопазване. Това показват данни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския съюз по балнеология.

България е сред най-търсените дестинации за летен туризъм

Страната ни отдавна се е прославила като център за евтино лечение на някои заболявания. Доскоро това ставаше главно на регионален признак, отбелязва "Монитор". Много гърци например от години се лекуват при стоматолози в Сандански и други градове в Южна България.

Очакваме с 30% повече руски туристи през Лято 2016

Последните данни показват, че този феномен се е разраснал и държавата ни вече е център за здравен туризъм. Сега руснаци и македонци идват у нас освен за зъболекарски услуги още и да коригират зрението си, а също да ползват балнео-, спа и козметични процедури. 10% от чужденците, търсещи лек в България, са от Русия, Македония и Сърбия, по 5% са тези от Германия, Гърция, Румъния и Турция, показва анализ на данните.

За лечение на зрителни проблеми чужденците предпочитат Варна и Бургас, където вече има добре оборудвани частни офталмологични клиники. За зъболекарски услуги обаче все още са малко на брой тези, които се доверяват на български дентални клиники. Те предварително запазват часове в частна клиника за естетична стоматология и дентална имплантология, която се намира в курорта Св. Св. Константин и Елена. Тя е дъщерно дружество на швейцарска голяма болница.

Независимо че цените в нея са високи за българи, за германците например те са наполовина по-ниски - имплант без коронка струва между 1213 и 1271 лева.

Къде ще почиват туристите в България това лято

За да се сдобият с красиви усмивки, те остават седмица или две на море, колкото е  необходимо за приключване на лечението им. За този престой, включително и за стоматологичните услуги, те оставят у нас между 4000 и 10 000 евро.