Все повече хора с фалшиви документи атакуват българо-румънската граница
Все повече хора с фалшиви документи атакуват българо-румънската граница / netinfo

В пъти са нараснали опитите за преминаване на българо-румънската граница с фалшиви или подправени документи след 1 януари 2007 година, съобщи на работна среща в Плевен началникът на Регионална гранична служба- Русе Красимир Корнажев. Срещата е за обсъждане взаимодействието между гранична полиция и областните полицейски дирекции в контекста на шенгенските изисквания.

Срещата цели да установи още координация и общи действия за борба с транс-граничните престъпни практики, каквото е преминаването с фалшиви документи, допълни Красимир Корнажев. Такива опити се правят от граждани както на ЕС, така и на трети страни, основно молдовци, обясни той.

Практиката е молдовците да влизат с абсолютно редовни документи и издадени български визи и на наша територия се опитват да излязат с фалшиви или подправени документи през границата ни с Гърция. От установените до момента случаи става ясно, че България не е цел, а се явява транзитна страна за достигане главно до Италия.

Днешната среща представя и въведените на българо-румънската граница конкретни форми на гранично-полицейско сътрудничество съгласно европейските изисквания. Това са смесени патрули по река Дунав и сухоземния участък на северната граница, съвместни пунктове за преминаване на границата с контрол на едно спиране в Русе, Силистра, Кардам и Дуранкулак, както и българо-румънското контактно бюро в Гюргево.

Основна цел на срещата е да потърси нови форми на взаимодействие между различните полицейски служби във връзка с бъдещото присъединяване на страната ни към шенгенското пространство.

Други новини от Плевен