След като мина първия работен ден на депутатите от 47-ото Народно събрание, вниманието отново се насочи към съставянето на новия кабинет - дали и кога ще се случи това и какви са предложенията и спряганите имена за бъдещи министри.

Очакванията са в рамките на следващата седмица да има правителство. Структурата на Министерския съвет все още се уточнява, но идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер. Това заяви по NOVA съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

„Продължаваме Промяната“ ще предложи Рашков за министър на вътрешните работи

Относно спряганите имена в състава, той заяви, че на този етап не иска да говори за имена, тъй като все още се обсъждат и има етапи, през които трябва да се мине, за да има съгласие. Все пак стана ясно, че самият Василев ще е предложението на ПП за финансов министър. Кирил Петков - предложението за премиер, а Бойко Рашков и Николай Денков - съответно за министерствата на вътрешните работи и на образованието. От Василев обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.

"Министерствата, на които сме предложили ние да сме водещи, са тези на финансите, на вътрешните работи, Министерство на икономиката, където смятаме, че имаме доста голям експертен потенциал", посочи още Василев и уточни: „Това все още се обсъжда в зависимост от структурата. Ще бъде горе-долу пропорционално на гласовете, които партиите имат в парламента”, каза той.

Коментар от Василев дойде и за броя на министерствата: "Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства", каза съпредседателят на ПП.

Радев насрочи консултациите преди връчването на мандата за правителство

От думите му стана ясно, че очакванията на "Продължаваме Промяната" са още следващата седмица да има правителство. Все още обаче не е достигнато до точката да има подписано коалиционно споразумение или връчен мандат.

"Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение", допълни Василев.

Кирил Петков: Надявам се другата седмица да имаме правителство

"Ние в момента структурираме правителство с 4-годишна програма с идеята то наистина да направи промените, които са необходими на страната и да избягаме от тези политически кризи, които последните 1-2 години видяхме огромна нестабилност. България има нужда от стабилност, за да може да се развива и икономически, да се овладее здравната криза, да се оправи енергетиката, за да можем да направим част от тези ключови реформи", посочи Асен Василев.