/ БГНЕС, архив
Все пак НЗОК дължи 271 млн. лева на чужди каси
96368
Все пак НЗОК дължи 271 млн. лева на чужди каси
  • Все пак НЗОК дължи 271 млн. лева на чужди каси
След като бе обвинен в лъжа за дълговете на здравната каса към чужди фондове, управителят на институцията проф. Камен Плочев се оказа прав. Проверката на надзорния съвет на касата показа, че дължим 271 млн. лева за лечение на наши граждани в чужбина, 133 млн. лева, от които просрочени, а тази година можем да погасим едва 70 млн. лв. от тях.
 
Тези цифри Плочев бе съобщил и на депутатите при предложението си за актуализация на бюджета на касата, заради което здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката. Оказа се обаче, че са верни, въпреки твърденията на председателя на надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, според които просрочените дългове са били едва 7,6 млн. лева или 17 пъти по-малко.
 
Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев
 
След като преди седмица проф. Плочев оповести, че 133 млн. лв. са просрочените дългове към чужди фондове, Жени Начева му опонира с цифрата 7,6 млн. лв. Днес обаче проверката показа друго, съобщи самата тя след заседание на надзорния съвет на касата. Вината за разминаванията била на оперативното ръководство на институцията, което подвело надзорния съвет.
 
Въпреки че можем да платим само половината от просрочените задължения, актуализация на бюджета на касата няма да има.
 
Надзорният съвет на НЗОК недоволен от изнесените данни за дългове

Докато здравните власти изясняваха това дали цифрите, представени от проф. Плочев, отговарят на истината, той призна, че върху него е оказан натиск да се оттегли от поста си.
 
В скандала се включи и финансовият министър Владислав Горанов, който пък призова да не се подписва рамков договор в здравеопазването докато не се изяснят цифрите. Лекарите обаче определиха това като вмешателство и още в събота взеха решение да положат подписите си върху документа.