/ БГНЕС
Проф. Плочев отказва да каже кой го е заплашвал
Над 300 пациенти върнати от лечение в чужбина заради дългове на Касата
96300
Над 300 пациенти върнати от лечение в чужбина заради дългове на Касата
  • Над 300 пациенти върнати от лечение в чужбина заради дългове на Касата
Скандалът в здравеопазването се задълбочава. Над 300 души са сигнализирали за отказано лечение в чужбина през последната година, заради неразплатени от здравната каса дългове, информира управителят й проф. Камен Плочев и призна публично - към него лично била отправена заплаха да се оттегли от поста си.
 
Плочев получи подкрепа в лицето на опозицията, откъдето са убедени, че мнозинството ще "вземе главата" на настоящия управител, защото си е позволил да разгласи сериозните проблеми.

Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев
 

БГНЕС


Само минути след като депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова заговори за политическа заигравка със страховете на хората, която умишлено се инспирирала, управителят на здравната каса проф. Камен Плочев обяви - за последната година 332-ма души са сигнализирали, че са били върнати от лечение в чужбина заради неизплатени от здравната ни каса дължими суми. Оказва се, че отказите от лечение продължавали и до днес, с което Плочев аргументира решението си да предложи актуализация на бюджета сега и веднага.
 
Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК

По думите му с писмо от тази година само германски здравни каси искали сума от порядъка на 100 млн. лв., а предвидените в бюджета за всички чуждестранни фондове средства възлизали едва на 70 млн. лв.
 

БГНЕС


Управителят на НЗОК няма да подаде оставка

Ако опозицията определи Плочев като достоен заради смелостта да оповести сериозните проблеми, то в думите на Дариткова се подчерта, че управителят на касата е нарушил принципи в законодателство, предлагайки актуализация без да уведоми ресорния министър Кирил Ананиев - аргументът, с който и самият Ананиев поиска оставката на Плочев.
 
Премиерът Борисов с коментар за скандала между Ананиев и Плочев

От признанията на управителя със спорно бъдеще стана ясно още, че срещите им с Ананиев, откакто той е начело на министерството, са били едва четири. Според Плочев, за да функционира правилно системата, управител на каса и министър трябвало да провеждат минимум по три срещи седмично.
 

БГНЕС


Управителят не пожела да посочи името на човека, отправил заплахи срещу него. В заключение Дариткова призова проблемът да не се политизира и само след минута се обърна към опозицията с думите - няма да дойдете на власт - защото българският народ отдавна показал кой иска да го управлява.