/ Пресцентър Министерски съвет
Не може да се вкара актуализация на бюджета на НЗОК без да се мине през министъра и правителството, за това с какви пари разполага държавата. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман по повод искането на здравния министър Кирил Ананиев директорът на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка, предаде Агенция "Фокус".
 
Премиерът потвърди, че се е виждал и е разговарял с Камен Плочев. "Като се прибера, ще ги поканя на среща да ги питам", посочи Бойко Борисов.
 
Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев

"Милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред. Все някак си в един момент НЗОК излиза и казва, че има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани системите", коментира той. "Няма да осигуряваме възможност някой да краде повече", заяви премиерът и уточни: "Това, което знам от службите, е, че има доста повече разкрития по тази тема".
 
Здравната каса ще поиска 400 млн. лв. повече в бюджета си за догодина

"Доколкото си спомням, докато беше министър проф. Николай Петров, предложи проф. Камен Плочев. Имам принцип, че всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора", обясни още Борисов.

"Иска се актуализация на бюджета на НЗОК за 200 млн. лева, смятайте какви пари се харчат там. А дали средствата се харчат по най-добрия начин, дали българите считат, че се е подобрило здравеопазването при толкова по-голямо финансиране“, запита премиерът.