Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев / БГНЕС
Надзорният съвет на НЗОК недоволен от изнесените данни за дългове
96347
Надзорният съвет на НЗОК недоволен от изнесените данни за дългове
  • Надзорният съвет на НЗОК недоволен от изнесените данни за дългове
Надзорният съвет на здравната каса изрази недоволство от изнесената информация за дълговете на институцията към чужди фондове и се обяви срещу твърдения от страна на ръководството на касата. Проблеми с лечението на пациенти в чужбина нямало, а фактът, че касата имала задължения в размер на милиони левове не значи, че има проблем, обяви председателят на съвета Жени Начева, която е и заместник-министър на здравеопазването.

Лекарският съюз: Дълговете на касата крият рискове от здравна катастрофа
 
Днес надзорът реши да назначи спешна проверка по отношение на дълговете, които по данни на касата са в размер на 270 милиона лева към 32 страни, 128 милиона лева, от които само към здравни фондове в Германия. Ден след като финансовото министерство призова да не се подписва Национален рамков договор, докато не станат ясни задълженията на касата, от Лекарския съюз определиха искането като незаконно.

271 млн. лева дължи родната НЗОК на чужди здравни каси
 
"Числата, посочени в прессъобщението на касата, което беше изнесено в хода на заседанието на надзорния съвет, считаме, че не са верни. Има съществени разминавания в данните. Във връзка с това сме назначили спешна проверка. Няма нито една жалба, постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина. Много понятия се смесват. Това, че има милиони левове задължения не означава, че има проблем или проблемът не е контролируем", посочи Жени Начева (на снимката).

Жени Начева
БГНЕС

Председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев коментира: "Първо, на призива на министър Горанов не може да се вслушаме по простата причина, че този негов апел към Надзорен съвет и съсловните организации не е във връзка със силата на законодателството на Република България и още по-точно със закона за здравното осигуряване. В никакъв случай ние не сме съгласни с едно такова вмешателство извън силата на закона в дейността на зъболекарски, лекарски съюз, фармацевти и т.н., и още по-малко това с надзора, но надзорът да си каже мнението".
 
"Относно опасността за рамковия договор, такава възможност не съществува или по-точно в момента ние взехме решение като управителен съвет. То ще бъде споделено и с Националния съвет на БЛС следобед и санкцията във връзка с подписване или неподписване на рамков договор ще бъде взета утре на откриващия се събор на БЛС. Ако параметрите, постигнати в преговорния процес с надзорния съвет на НЗОК както в текстово отношение, така и като финансови параметри, не са променени, становището на УС на БЛС е за подписване. Апелът към събора ще бъде за подписване на Националния рамков договор 2018", каза още д-р Грозев.