/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Борисов инспектира как ще се източва мазутът от потъналия кораб
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб „Мопанг”.
 
12 август: Корабът „Мопанг“ хвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Той посочи, че е възложил на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Изпълнителната агенция „Морска администрация“ да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването. „Екологията винаги е била водеща за нас. Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия“, каза премиерът Борисов. Той подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.
 

пресцентър, Министерски съвет


Борисов за операцията „Мопанг“: Морето е красиво, но коварно. Безопасността е преди всичко

От Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут. От там обаче уточниха, че днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд.
 
 

Проведох среща с водолазите, които ще източват мазута от потъналия през 1921 година кораб „Мопанг“ край Созопол. Вчера на заседанието на Министерски съвет отпуснахме 2,4 млн. лв. за покриването на разходите по дейностите и осигуряването на най-добрата техника. Екологията ни е много важна, но трябва да пазим и живота на водолазите и затова чакаме морето да се успокои. На този етап течовете са спрени и съм напълно спокоен, тъй като всички, които участват в операцията, са професионалисти.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 22 август 2018 г.

Резервоарите на „Мопанг“ ще бъдат източени

Министър-председателят Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват. Той потвърди, че в момента течът категорично е спрян , което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.
 

пресцентър, Министерски съвет

 
Няма опасност от екокатастрофа и замърсяване заради разлива

В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.
 

пресцентър, Министерски съвет