/ БГНЕС
Нови 500 м заграждения са поставени в морето край Созопол, където изтече мазут от потъналия кораб "Мопанг". Разливът е овладян, направени са огледи от водолази и снимки с дрон.
 
„Мопанг“ хвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

"Като количество разливът не е голям и днес ще бъде окончателно спрян с тези бонови заграждения, така че няма никаква опасност от екологична катастрофа", коментира началникът на "Морска администрация" капитан Живко Петров.
 

www.sdb.bg


Днес бяха поставени подводни плаващи бариери, които ограничават движението на разлива. Подобни операции вече са извършвани в българската акватория.
 
Резервоарите на „Мопанг“ ще бъдат източени

"Има две компании в България, които могат да извадят мазута от кораба. И тук вече действително става въпрос за чисто технически възможности", коментира транспортният министър Ивайло Московски, който лично се увери как протичат дейностите по локализиране на разлива.
 

БГНЕС


"В случая дълбочината е 25-30 м. Търси се съдействието на кораб, базиран във Варна, който изпомпва и събира повърхностен разлив. Още днес ще се договаря с тези две фирми. Корабът от Варна ще бъде на път всеки момент, въпреки че служителите от "Морска администрация" увериха, че към настоящия момент няма спешна нужда да се вика този кораб от Варна, тъй като разливът е съвсем малък", съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
БГНЕС