/ БГНЕС
Разливът край Созопол е ограничен
98512
Разливът край Созопол е ограничен
  • Разливът край Созопол е ограничен
Огромно количество гориво и към момента има в потъналия преди близо 100 години кораб край Созопол. Това съобщи в ефира на Дарик Михаил Заимов, който участва като водолаз доброволец в днешния подводен оглед на кораба. Засега разливът е ограничен, но опасността е голяма, твърди Заимов.
 
„Мопанг“ хвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Днес успяхме да направим шест кръпки по кораба и така поне временно да ограничим разлива, уточни той. "Положението е повече от критично. Има по наша преценка около 100 тона гориво отдолу, които са готови да изплуват на повърхността, тъй като корабът се е разпаднал. Това е причината за този разлив", обясни Заимов.
 
Резервоарите на „Мопанг“ ще бъдат източени

По думите му сега трябва много активно да се ангажира държавата. "Защото това, което може да се случи, може да компрометира Черноморието за години напред. На доброволни начала успяхме да ограничим разлива, но това е абсолютно временна мярка. Очаквам незабавна реакция на държавата, доколкото изобщо държава има", коментира Михаил Заимов.
 

БГНЕС/КЛИМЕНТ ХРИСТОВ


Разливът беше установен преди два дни, а вчера в Бургас министрите на околната среда и водите и на транспорта Нено Димов и Ивайло Московски успокоиха, че положението е под контрол. Според Михаил Заимов обаче спешно трябва да се намери техника, с която да се изпомпа разливащият се мазут от морето, и това трябва да започне още утре сутрин.