/ iStock/Getty Images
Възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество и участието в съвместни учения и подготовки обсъдиха министърът на отбраната Тодор Тагарев и турския посланик у нас Айлин Секизкьок.

По време на разговорите са засегнати теми от двустранното сътрудничество в областта на отбраната и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността, съобщават от МО.

Ердоган за зърнената сделка: Вярвам, че Путин иска „този хуманитарен мост“ да продължи

Двамата са на общо мнение, че трябва да продължи традиционно доброто партньорство на България и Турция в рамките на НАТО и в регионални формати, както и важната роля на страните ни в източния регион на отговорност на Алианса. Очертани бяха перспективите за развитие на двустранния диалог в контекста на взетите решения и одобрените регионални планове по време на проведената миналата седмица във Вилнюс Среща на върха.

Министър Тагарев изказа благодарност за приноса на Турция в многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна-домакин. Той акцентира върху подготовката, която ще е необходима за прерастването на бойната група в бригада - важна стъпка в изграждането на съюзническия капацитет за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на НАТО.

Предвиждат националната бойна група у нас да може да бъде усилвана до ниво бригада

Министър Тагарев и Н. Пр. Айлин Секизкьок дискутираха и променящата се среда на сигурност в Черноморския регион, като споделиха общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество между черноморските държави с цел адаптиране към предизвикателствата, пред които са изправени в следствие на войната в Украйна.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество и участието в съвместни учения и подготовки.