/ БГНЕС
Предвижда се националната бойна група на наша територия да може да бъде усилвана до ниво бригада, това съобщи военният ни министър от срещата на НАТО във Вилнюс Тодор Тагарев.

„Това, обаче, все още не означава, че към днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което означава на наша територия да има близо 5000 души. Не става въпрос за това, а да имаме изградена цялата логистична инфраструктура и всичко необходимо за поддръжка от страна на домакин, да е ясно кои съюзници ще идват на наша територия, регулярно да се провеждат учения, да се отиграва работата на щаба, взаимодействие с други подразделения и всичко необходимо. За да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада. Но към момента не говорим за пълна бригада на наша територия“, посочи Тагарев.

Сроковете са спрямо плановете за действие, които не са публична информация, обясни още военният ни министър.

„Едно от нещата, за които се говори много, е повишаване на равнището на ситуационна осведоменост. Така се казва. За да е ясно, че ако има заплаха, има достатъчно време преди това да стане ясно и да започне процесът на доокомплектоване на съответните поделения, предвидени за наша територия“, допълни Тагарев.