/ БГНЕС
Министър на отбраната Тодор Тагарев определи като историческо посещението у нас на президента на Украйна Володимир Земенски. Тагарев потвърди, че България ще изпрати военна помощ за Украйна.

Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви Тагарев преди извънредно заседание на Комисията по отбрана рано в петък сутрин в парламента.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси от резервите на България

Определено е историческо посещение. Това е символ в нашата история, който ние не осъзнаваме, мисля, но ще бъде осъзнато. Както каза президентът Зеленски, България е от светлата страна на историята", заяви министърът на отбраната.

На въпрос дали Зеленски е поискал ПВО системи, тежка бронирана техника, брегови ракетни комплекси Тагарев отговори: "Всичко, без летателни средства."

По думите му в момента се правят разчети как може да се изпълни искането на Киев.

До момента България е изпратила една хуманитарна и една военнотехническа помощ, като в напреднал етап е втора военнотехническа помощ.

Ако се удовлетвори искането на Зеленски, това ще бъде трета по ред.

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора


Страната ни декларира също и готовност да участва в европейската инициатива за предоставяне на артилерийски снаряди за Украйна.

"3 млрд. 209 млн. лв. са заложените разходи за отбрана в Бюджет 2023", заяви пред ресорната парламентарна комисия военният министър Тагарев.

Постигната е задачата заделените средства да са 2% от БВП.

По пера министърът на отбраната обясни, че са заложени 33 млн. лв. за попълване на незаети щатове.

19,7% от общия щат в армията не е зает.
БНТ, БГНЕС