Военна прокуратура не е компетентна да разследва самоубийството на Дойчев
Военна прокуратура не е компетентна да разследва самоубийството на Дойчев / netinfo

Военната прокуратура на е компетентна да разследва самоубийството на шефа на архива на националното разузнаване Божидар Дойчев и се занимава с прикриване на следи, това заяви депутатът от ДСБ Атанаса Атанасов преди заседанието на вътрешната парламентарна комисия, на която генерал Кирчо Кирво е поканен да говори за двете самоубийства в службата от последните месеци.

Преди заседанието на комисията депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че ДСБ ще предложи да се извика вътрешният министър Румен Петков и да се разгледа цялостната разузнавателна дейност на Националната разузнавателна служба. Много отдавна сме казали, че Кирчо Киров трябва да бъде отстранен от служба, докато се води разследването, коментира Атанасов.

От данните, които станаха известни, е ясно, че МВР не е посетило местопрестъпленията, а точно то трябва да образува дознания. Трябва да се изясни и на какво основание Военната прокуратура разследва тези две дела, защото тя не е компетентна. Тя провежда разследвания само срещу военнослужещи, а тези две дела са образувани срещу неизвестен извършител и би следвало да ги разследва цивилна прокуратура, обясни Атанасов.

Тук ДСБ съзря, че Военна прокуратура се занимава с прикриването на следи за извършените престъпления, а Атанас Атанасов ще зададе на Кирчо Киров въпроса каква е причината един ден преди самоубийството на Божидар Дойчев да бъде назначен за негов заместник Ангел Григоров, служител на НРС, и защо в края на декември той е предложен за пенсиониране и има ли този факт връзка със смъртта на Дойчев. Според Атанасов трябва да се изясни дали тези два трагични случая са резултат на самоубийства, както заяви прокуратурата още преди да започне разследванията и дали не се касае за нещо по-съществено, например убийство. тази версия според Атанасов трябва да бъде разследвана детайлно, а как може да бъде отхвърлена преди да бъде отхвърлена преди да е завършено разследването, коментира още Атанасов.

На въпрос кой би имал интерес да ги убие, Атанасов отговори – различни лица, това се случи когато се приемаше Законът за досиетата. По отношение на шефа на архива, според него, трябва да се гради версията, че някои има интерес от прикриването на следи.

Тук има много голяма грешка и заблуда, заяви ген. Кирчо Киров при влизане на заседанието на комисията. Ангел Григоров отдавна е пенсиониран, още по времето на Димо Гяуров и след това е върнат на служба като цивилен експерт на граждански договор. Той обаче никога не е предлаган или назначаван за заместник шеф на архива, дори не е бил командирован там и по думите на ген. Киров това няма нищо общо с двете самоубийства. Какво се случи с Божидар Дойчев може да каже само следствието, но това според ген. Киров е въпрос на негово решение.