Калин Поповски
Калин Поповски / bulgaria24
Депутатът д-р Калин Поповски смята, че правото на двойките да имат деца не бива да се отнема, тъй като България е с най-нисък естествен прираст
Ин витро процедурите да се разрешат при спазване на строги противоепидемични мерки. Това се казва в позиция на депутата от ВМРО д-р Калин Поповски във връзка със заповедта на здравното министерство плановите операции, женските и детски консултации и ваксинациите да бъдат разрешени, но ин витро процедурите да се замразят за неопределено време.

ВМРО: Дрогираните шофьори да работят в моргите и реанимациите


Ин витро процедурата е дълъг и доста тежък за жената процес, който изисква различен вид лечение и манипулации, които не могат да бъдат прекратени по средата и след месеци да се подновят от етапа, на който са замразени, казва още д-р Поповски, който е акушер-гинеколог с над 30 години стаж.
 

пресцентър, ВМРО"В България има сериозни репродуктивни проблеми, като 15% от семействата са без деца. Ин витро процедурите се финансират от самите семействата или от Фонд за асистирана репродукция", пише в профила си във Facebook д-р Калин Поповски.

С грижа за пациентите с репродуктивни проблеми в настоящата епидемична обстановка и при обявеното извънредно положение Народното събрание на Република България гласува и прие Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март.

Сиди: Ромите се бунтуват, защото не са свикнали да спазват законите

Със специална заповед на министъра на здравеопазването се добавя т. 7а, съгласно която се преустановяват следните дейности по асистирана репродукция: започване на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години; започване на нови процедури по трансфер на размразени ембриони; започване на вътрематочни инсеминации; изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор; започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки.

Същевременно съгласно заповед на министър Ананиев от 21.04.2020 г. започва поетапно подновяване на плановия прием в лечебните заведения, както и женските консултации. Също така стартира и работата на „зелен коридор“ за консултации и ваксини на деца, които ще се извършват в дните вторник и четвъртък, коментира още д-р Поповски.

"С оглед на гореизложеното ние от ВМРО - БНД смятаме, че е нецелесъобразно да се прекратяват новите дейности по асистирана репродукция, тъй като предварителната подготовка за блокиране на овулацията преди контролирания цикъл започва 2-3 месеца по-рано. Ние от ВМРО-БНД предлагаме при много строги противоепидемични мерки центровете по асистирана репродукция да започнат да работят, предвид тежката демографска криза и факта, че България е с най-висок отрицателен естествен прираст на населението в ЕС", гласи още позицията на депутата.